Boken heter Frøken Schønbergs kokebok for hver dag i aaret, og er fra 5. opplag av 1919. Utgitt via Gyldendalske bokhandel. Trykket hos J. Jørgensen & Co, Ivar Jantzen, i Kristiania (Oslo).
Jeg har ikke funnet ut så veldig mye om Mathilde Schønberg som skrev boken, annet enn at både hun og hennes to søstre skrev bøker om matlaging og husstell. Mathilde levde fra 1869 til 1923.
******
- Tanken er at det finnes så utrolig mange matblogger for tiden (2015), som alle er gode og nyskapende. Derfor syns jeg en bok som denne er en spennende kontrast for å se hva som var nyskapende på matfronten i Norge for 96 år siden. Jeg har ikke funnet på oppskriftene selv, og jeg har heller ikke redigert teksten fra hvordan det står i originalboken. Jeg ønsker å blogge deler av boken som et historisk dokument.
Forord ved Mathilde Schønberg, Kristiania 1919
Skal man føre sin husholdning mest mulig økonomisk og samtidig for det gjorte utlæg skaffe en fuldt ut nærende og velsmakende mat kræves det ikke liten paapasselighet og kyndighet hos husmoren. Hun maa gjøre sine indkjøp til rette tid og paa rette sted, og hun maa gjøre dem passende store, hverken for smaa, hvorved prisen blir uforholdsmessig høi, eller for store, hvorved noget let gaar tilspilde. Hun maa følge med i avisene og se, hvad der er at faa. Hun maa gaa fra butik til torv og brygge og undersøke varenes godhet og pris - ikke stadig benytte sig av telefonen. Hun bør gaa tidlig ut og besørge sine indkjøp. "Morgenstund har guld i mund" - baade er utvalget da størst og betjeningen best oplagt. Men saa maa hun ogsaa ha kjendskap til, hvorledes maten skal sammensættes, og hvad der passer til de forskjellige aarstider, og hun maa ha varekundskap, vite kjendetegn paa hvorledes de forskjellige næringsmidler skal være, forat hun skal faa dem saa gode som mulig.Husmødre, ta eders unge døtre med ind i eders arbeide for hjemmet, la dem delta i deres regnskap, lær dem matstel og ta dem med ut, naar I gjør deres indkjøp. Det vil ikke vare længe, før deres interesse er vakt, og de vil velsigne og takke sin kjære og forstandige mor for den lærdom, de fik derved, naar de selv faar en husholdning at lede.
En hjelp i dette arbeidet var tankendenne bok skulde være: Gi oversigter, som skulde ophjælpe varekundskapen, hjælpe en uerfæren husmor til mest mulig variation i kosten, idet den for hver dag i aaret gir middagslister, som er sammensat efter de forskjellige aarstider.
Savnes der noget i boken, vil alle vink og oplysninger herom mottages med megen tak.
******************************************************************************
At lage mat og være en økonomisk husmor er ikke lært paa en dag; det er her som med alt andet: der skal øvelse og taalmodighet til. Først og fremst er varekundskap viktig. (...) Dernest gjælder det at ha sit kjøkken letvint og praktiskindrettetog at holde det rent og pent, saa det er enfornøielse at utrette sin gjerning der, og en glæde at kunne vise det frem, om nogen fremmede skulde komme derind. Ethvert av de nødvendige kjøkkenredskaper skal ha sin bestemte plads, hvorfra det hentes, hver gang det skal brukes, og hvorhen det atter sættes, saa snart det er brukt. Herved vindes megen tid, og derav har en husmoder aldrig nok. Det er alltid en eller anden ting, som lægger beslag paa hende. Anvend tiden godt; husk at den tapte tid kommer aldrig igjen. - Ved lagningen av de fleste slags mat brukes oppvarmning, og at anvende ilden paa rigtig maate er en av husmorens vanskeligste opgaver. Naar maten først er kommet i kok, er det den langsomme varme, som gjør, at den blir bedst og lettest fordøielig, mest nærende og mest velsmakende. Al kokning og stekning gaar ut paa, først hurtigst mulig at denne en skorpe om kjøtet eller fisken, for at hindre, at dens saft og kraft flyter ut, og derefter ved langsom ophetning at fortsætte og avslutte tillagningen.
Som ildsted brukes i almindelighet en komfur, som det gjælder at faa saa hensigtsmæssig brændselsbesparende som mulig. Den skal helst staa saaledes, at man kan komme til den fra tre sider, og saaledes, at lyset falder ind i stekeovnen. Komfuren skal ha etlitet ilægsrum, hvorved den forbruker mindst mulig brænde. For at faa komfuren til at trække godt maa den alltid holdes ren; den maa feies mindst en gang om uken, for at der ikke skal samles sot. Grytene skal ogsaa holdes frie for sotm da sot som en slet varmeleder først maa opvarmes, før varmen kommer ind til grytens indhold. Brukes der gasovn, maa denne ogsaa holdes godt ren, og hvis man bruker gas, bør man helst ved siden av koke i høkasse eller papir. Maten skal da først koke over gassen, til det, som skal kokes, er blit gjennemvarmt; tiden blir her forskjellig for de forskjellige slags mat; pak saa gryten hurtigt ned i høkassen eller i papir og la den staa der omtrent dobbelt saa længe, som den skulde ha gjort over gassen. La maten faa et opkok, naar den er tat op av høkassen. Ha altid et tætsluttende lok paa gryten og bruk 1/5 mindre væske end ellers, da intet damper bort i høkassen. Ved at koke i høkassen eller papir sparer man altsaa varme, og man sparer tid, for man slipper at staa og røre i gryten.
#antirosablogg #matlaging # komfyr #ildsted #husmor #ubleketblogg #kuriositet #mathistorie #tidsvitne #skildring #matnorge
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar